Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Kontakt

DDD Usługi
ul. Przedpole 1
02-421 Warszawa


Tel/Fax.: +48 22 868 62 93
Kom. +48 601 29 60 31
Kom. +48 601 29 42 63
E-mail:info@dddserwis.pl

Robaki w kuchni! Pomocy!

Dobrze zaopatrzona kuchnia to prawdziwy raj dla insektów. Najlepszym siedliskiem dla ich rozwoju są produkty sypkie, takie jak kasze i makarony. Szkodniki wkradają się nawet do sprzątanych na bieżąco kuchni. Warto oczywiście podejmować działania prewencyjne, ale czasami niezwykle trudno jest ustrzec się przed ich pojawieniem. 

 

Najczęściej spotykane kuchenne szkodniki

 

Nie sposób jest przewidzieć, jakie insekty upodobają sobie twoją kuchnię. Wśród potencjalnych podejrzanych znajdują się m. in.

 

  • Mklik mączny – dorosły osobnik przypomina nieco ćmę. Największe szkody czynią jednak larwy, które potrzebują do rozwoju suchyego pokarmu. Po czym poznać że w naszych zapasach zagnieździły się mkliki? Żywność może być bardziej niż zwykle rozdrobiona – to efekt przeżucia i wydalenia żywności przez larwy. Dezynsekcja tych szkodników wiąże się niestety z pozbyciem się wszystkich naruszonych zapasów
  • Mól spożywczy - właściwie Omacnica spichczarka – mól spożywczy to potoczna nazwa. Podobnie, jak mkliki mole żerują na przetworach mącznych. Bariery nie stanowią dla nich nawet szczelnie zamknięte opakowania – gąsienice są w stanie przegryźć nawet folię polietylową. Zwalczanie moli spożywczych polega na poddaniu miejsc ich żerowania działaniu wysokiej i niskiej temperatury. Zanieczyszczone produkty czasem da się uratować np. poprzez przesianie  
  • Żywiak chlebowiec – to nieco rzadziej spotykany szkodnik przypominający chrząszcza. Jest zmorą nie tylko kucharzy, ale także farmaceutów i bibliotekarzy, ponieważ żeruje również w lekach i książkach.

 

Samodzielne zwalczanie szkodników przy pomocy środków chemicznych, jest absolutnie wykluczone. Można w ten sposób doprowadzić do poważnego zatrucia. Nawet jeśli pozbędziemy się zanieczyszczonej żywności, trucizna może osadzić się na pojemnikach. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej jest zamówić profesjonalną dezynsekcję.