Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Kontakt

DDD Usługi
ul. Przedpole 1
02-421 Warszawa


Tel/Fax.: +48 22 868 62 93
Kom. +48 601 29 60 31
Kom. +48 601 29 42 63
E-mail:info@dddserwis.pl

Jak zwalczyć mole spożywcze?

Każdy z nas kto miał kiedykolwiek styczność z molami spożywczymi, wie jak trudno się ich pozbyć. Mogą pojawić się wszędzie – w szafce z jedzeniem, opakowaniach z produktami spożywczymi czy nawet w gotowym posiłku. Czasem przynosimy je wraz z żywnością kupowaną w sklepie. Nawet jeśli zobaczysz u siebie jednego latającego mola, możesz spodziewać się, że gdzieś niedaleko pojawiło się gniazdo tych owadów.

 

Mól spożywczy, a właściwie Omacnica Spichrzanka, to szkodnik domowy, który żeruje głównie na suchych pokarmach takich, jak: cukier, kasze, mąka i otręby. Posiada żółto-brązowo-szare ubarwienie i skrzydła o rozpiętości 14-18 mm. Spotykana jest głównie w zakładach produkujących artykuły spożywcze oraz w mieszkaniach.

 

Gdy zauważysz mole spożywcze w jednym z pudełek np. na mąkę czy ryż, pamiętaj, by od razu je wyrzucić. Prawdopodobnie w opakowaniu znajdują się już jajeczka owadów, dlatego produkt nie nadaje się do spożycia. Zostawiając go, ryzykujesz, że larwy przedostaną się na inne produkty. Następnie należy dokładnie umyć wszystkie szafki i spryskać je octem lub olejkami eterycznymi. Mole nie lubią też zapachu cytrusów. Warto o tym pamiętać, gdy będziemy wybierali środki czyszczące.

 

Jeśli domowe sposoby pozbycia się moli spożywczych zawodzą, skontaktuj się ze specjalistami od dezynsekcji! Dzięki nim będziesz mógł cieszyć się domem bez owadów.